Iratkozzon fel a hírlevélre

Iratkozzon fel az Stellantis Communications hírlevélre, és ismerje meg az összes újdonságot

21 júl. 2011

Fiat Freemont – „minden, amit egy autótól elvár”

A Fiat Freemont az elsõ olyan modell, amelyet a Fiat a Chrysler-csoporttal közösen gyárt. A név a szabadságot idézi, és azt sugallja, hogy az autó kész megbirkózni mindennel, amivel csak szemben találhatja magát.

Fiat Freemont – „minden, amit egy autótól elvár”

 A Fiat Freemont az elsõ olyan modell, amelyet a Fiat a Chrysler-csoporttal közösen gyárt. A név a szabadságot idézi, és azt sugallja, hogy az autó kész megbirkózni mindennel, amivel csak szemben találhatja magát. A Fiat Freemont megfelel azon családok és vásárlók elvárásainak, akik olyan tágas, kényelmes és sokoldalú jármûvet keresnek, amely képes lépést tartani a hétköznapok gyors ritmusával, ugyanakkor hétvégenként, szabadidejükben képes õket és családjukat biztonságban és kényelemben kiszolgálni. A jellegzetes, eredeti karakterû modell rugalmas és praktikus, méretei (489 cm hosszú, 188 cm széles, 169 cm magas) optimális belsõ teret biztosítanak, hála a bõséges, 289 cm-es tengelytávnak.

Röviden összefoglalva a Fiat Freemont „Minden, amit egy autótól elvár", ahogy a reklámkampány szlogenje is mondja, frappánsan összefoglalva az autó sokoldalú karakterét. A Freemont volánja mögött Ön bárhová eljuthat - és mindenki Önnel tarthat, aki csak szeretne, kompromisszumok nélkül.

A modell jellegzetes formatervének meghatározó eleme az erõteljes, izmos orrkialakítás, valamint az innovatív LED zárófények uralta far. A modern belsõ térben puha tapintású anyagokkal találkozhatunk. A vezetõi környezetet króm elemekkel díszített, teljes szélességben végighúzódó mûszerfal, vadonatúj mûszeregység, lenyûgözõ középkonzol és egy 4,3 colos, színes érintõképernyõvel felszerelt, innovatív infotainment rendszer uralja, Innen egyetlen finom érintéssel vezérelhetõ a jármû számos funkciója, beleértve a három klimatizációs zóna hõmérsékletének szabályozását, vagy az audiorendszer beállításait. A rendszer élvonalbeli technológiákat vonultat fel: CD-rádió MP3-lejátszással, USB és AUX bemenetek, valamint Bluetooth csatlakoztathatóság.

A Freemont maximális férõhelyet, kényelmet és sokoldalúságot kínál, hála az alapkivitelben beszerelt hét ülésének és tágas harmadik üléssorának, amely a 90 fokban(!) nyíló ajtóknak köszönhetõen könnyen megközelíthetõ. A Freemont üléssorai egyszerûen és könnyedén eltolhatók. A harmadik üléssor ülései egyetlen könnyed mozdulattal a padlóba hajthatók, a fennmaradó öt ülés mögött sík, egyenletes padlójú csomagtér áll rendelkezésre. A második sori ülések, valamint az elsõ utasülés szintén teljesen ledönthetõ, így a Freemont ülései összesen 32-féle módon konfigurálhatók. A második üléssor valamivel magasabban helyezkedik el az elsõnél, a harmadik pedig még feljebb van, így az összes utas maximális kényelemben utazhat, tökéletes kilátást élvezve. A második üléssort innovatív ülésmagasító rendszerrel is felszereltük: ez az autóban utazó gyermekek helyes üléspozícióját, a biztonsági öv optimális felfekvését biztosítja, és ezáltal fokozott biztonságot, kényelmet és praktikumot szavatol. A Freemontot „tökéletes családi autóvá" tevõ funkció révén akár 102 mm-rel növelhetõ az ülésmagasság.

Szintén a utazási komfortot szolgálja az emelt vezetõi pozíció, a tágas és ergonomikus ülések, a tárolómegoldások gazdag kínálata, valamint a két rekesszel kiegészített, sík padlójú, tágas csomagtartó, akár 1461 literes (azaz több mint tíz bõrönd elhelyezésére elegendõ) össztérfogattal. Az utastérben több mint húsz tárolórekesz található, ezek összesen igen jelentõs, egy városi kisautó csomagtartójának megfelelõ tárolókapacitást biztosítanak. Többek között az elsõ kartámasz alatt is található egy mély, tágas üreg. Ebben kapott helyet az USB-csatlakozó, az AUX-bemenet (amely iPod csatlakoztatására is alkalmas), valamint egy 12 voltos aljzat. Ennek az elrendezésnek köszönhetõen az utasok használat, illetve töltés közben is biztonságos, rejtett helyen tárolhatják hordozható elektronikus készülékeiket. Az utasülés üléspárnája praktikus, könnyen hozzáférhetõ tárolórekeszt rejt, a második üléssoron pedig két tágas üreget alakítottunk ki a padlóban.

A Freemont hajtásáról ultramodern 2,0 literes MultiJet 2 dízelmotorok gondoskodnak. A változó geometriájú turbófeltöltõvel szerelt, 140 vagy 170 lóerõs kivitelben választható motorok kézi sebességváltón keresztül hajtják az elsõ kerekeket. A Freemont hamarosan összkerékhajtású kivitelben is kapható lesz, 170 lóerõs 2.0 MultiJet 2 dízel vagy 276 lóerõs 3.6 V6 benzinmotorral. Ezeket automata váltóval szereljük, így egyszerre nyújtanak kimagasló menetkomfortot és biztonságot. A nagy teljesítményû, 3,6 literes motor (a hozzá tartozó automata váltóval együtt) a Chrysler-csoport Pentastar családjának a tagja; a Freemont összes többi erõforrását a Fiat Powertrain fejlesztette és gyártja.

            A dízelmotorok a teljesítmény, az élvezetes vezethetõség és a csekély üzemanyag-fogyasztás optimális egyensúlyát nyújtják. Az autó kiváló vezethetõségét a 350 Nm maximális forgatónyomaték szavatolja (1750-2500/perc fordulatszám-tartományban a 170 lóerõs, 1750-2000/perc között a 140 lóerõs kivitel esetében). Normál üzemi tartományban (alapjárattól 4000/percig) a nyomaték mindvégig 300 Nm fölött marad, így az autó visszaváltások nélkül, fokozottan élvezetesen vezethetõ. A motor rendkívül rugalmas, 0-100 km/h gyorsulása és végsebessége egyaránt ideálisnak mondható: 11 mp és 195 km/h a 170 lóerõs, 12,3 mp és 180 km/h a 140 lóerõs változat esetében. Mindez együttesen dinamikusan és biztonságosan vezethetõ autóvá teszi a Freemontot.

            A Fiat mérnökei optimalizálták a jármû menetdinamikai képességeit. A kormánymû közvetlenebb, pontosabban kalibrált, az általa biztosított vezethetõség megfelel az európai vásárlók magas elvárásainak. A Freemont kezelhetõségének és menetkényelmének egyaránt jót tett a felfüggesztés átdolgozása; az új beállítások révén a futómû az európai útviszonyokhoz igazodik. Ennek érdekében számos ponton módosították a futómû szerkezetét, beleértve a merevebb bekötési pontokat, a kisebb oldaldõlési szög érdekében átdolgozott elsõ futómû-geometriát, valamint a rugózás és a lengéscsillapítás áthangolását, amelynek révén a futómû az európai elvárásoknak megfelelõ komfortot és vezethetõséget kínál

            A zajkomfort javítása érdekében korlátozták a rezgések átterjedését a motortól az utastér felé, és hangszigetelõ anyagok alkalmazásával csökkentették a fedélzeti zajszintet.

A maximális utasbiztonságról a Freemont hat légzsákja, vészfékrásegítéssel (BA) kombinált blokkolásgátló fékrendszere (ABS), menetstabilizáló elektronikája (ESP), visszagurulásgátlója és elektronikus borulásvédelme (ERM) gondoskodik - minden kivitelnél az alapfelszerelés részeként. Ne felejtsük továbbá a korábban említett, a gyermekeknek optimális üléshelyzetet biztosító ülésmagasítót, illetve az utazósebesség optimális szabályozására szolgáló sebességtartó automatikát, amelyeket szintén szériakivitelben szerelnek be minden modellbe.

A borulásvédelmi rendszer (ERM) az ESP érzékelõitõl kapott adatok alapján felismeri, ha borulás veszélye fenyeget, és az egyes kerekeket egyenként fékezve, illetve a fojtószelep állását szabályozva közbeavatkozik.

A Freemont egy másik, a vontatmány stabilitásáról gondoskodó, intelligens rendszerrel is rendelkezik. Amint a TSC (Trailer Sway Control) rendszer szenzorai azt érzékelik, hogy az utánfutó kileng, a rendszer az egyes kerekeket automatikusan, megfelelõ mértékben fékezve fenntartja az utánfutó irányíthatóságát, és megelõzi a veszélyes mértékû kilengést. A TSC révén a vezetõ biztonságosan és magabiztosan vontathat.

Az egyéni igényeknek megfelelõ Freemont kiválasztását és megvásárlását megkönnyítendõ, az olasz piacon mindössze kétféle, jól körülírható elvárásokat kielégítõ kivitelben, Freemont és Urban verzióban, továbbá kétféle dízelmotorral: a 2.0 MultiJet 2 16v 140, illetve 170 lóerõs változatával kapható a modell.

A Freemont kivitel gazdag alapfelszereltséget kínál: 7 ülés, háromzónás automata klímaberendezés, kormányról vezérelhetõ CD-rádió MP3-lejátszással és 4,3" érintõképernyõvel, fedélzeti számítógép, 17 colos könnyûfém keréktárcsák, ködfényszórók, sebességtartó automata, keréknyomás-felügyeleti rendszer (TPMS), kulcs nélküli nyitás és indítás, ülésmagasító, és riasztó. Az Urban kivitel még ennél is többet kínál, elsõsorban a kényelem és a városi praktikum terén: Bluetooth kihangosító, fényérzékelõ, bõr kormány és váltógomb, tolatóradar, tetõsínek, motorosan állítható vezetõülés (6 irányban + négyirányú deréktámasz opció), motorosan behajtható külsõ tükrök, sötétített hátsó szélvédõ, valamint elektrokróm belsõ visszapillantó tükör.

 

Egyéb tartalmak

Iratkozzon fel a hírlevélre.

IRATKOZZON FEL MOST