08 március 2017

A Fiat 500 hatvan éve: Az Örökifjú (Forever Young)


 Az 1957 óta csaknem hatmillió példányban gazdára talált Fiat 500 megkezdte jubileumi ünnepségsorozatát, amellyel hatvan évnyi nagyságnak és sikernek állít emléket.

Az új „Örökifjú" embléma az évforduló minden ünnepi eseményén megjelenik.

Multimédiás utazáson fedezhetjük fel az 500-as legendáját a www.500foreveryoung.fiatpress.com címen. 

A Fiat 500 előtti tisztelgés első példája a hatvanadik évfordulóra készült limitált szériaváltozat, amely a Genfi Autószalonon mutatkozott be.

A Fiat márka a Genfi Autószalonon indította útjára az önmagához mindig hű, ugyanakkor a korral mindig lépést tartó, ikonikus Fiat 500 hatvanadik évfordulója előtt tisztelgő ünnepség-sorozatot.
Az 1957. július negyedikén, Torinóban leleplezett modell születésnapját a médián átívelő, internetes, rádiós és televíziós csatornákon futó kommunikáció alapozza meg, amelyet a legkülönfélébb kezdeményezésekkel - például a legcsodálatosabb európai tereket bejáró túrasorozattal - támogatnak meg, bevonva a múlt és a jelen Fiat 500-asainak rajongóit és gyűjtőit. A projekt az „Örökifjú" szlogen égisze alatt a dizájn, az „500-mánia", a művészet, a pop art és a reklám világát segítségül hívva bemutatja, hogyan őrizte meg időtlenségét a modell, felülemelkedve az aktuális divaton és trendeken.
. Induljunk hát el együtt arra az izgalmas utazásra, amelyben egybefonódik termék és történelem, művészet és életstílus: a Fiat 500 1957-től egészen napjainkig hatást gyakorol a stílusra, a társadalomra, az emberek viselkedésére, és valódi divatdiktátorrá vált.

Az „1957 óta örökifjú" reklámkampány
A Fiat 500 jóval több, mint autó: az elmúlt hat évtized során hamisítatlan ikonná vált, az olasz stílus jelképévé, amely soha nem válik divatjamúlttá, és amely az évek során magával ragadta mindazokat, akik rajonganak az egyedi és eredeti dolgokért.
Az 500-as 1957 óta tartó küldetése során színessé varázsolta a világ útjait: az ikonikus Fiat valódi műalkotás, amely tökéletesen egészíti ki környezetét.
Ez a gondolatsor képezi a Leo Burnett ügynökség által jegyzett reklámkampány alapját. A kampány olyan különböző csatornákon keresztül, eltérő nyelveken szólítja meg közönségét, amelyekben egyidejűleg van jelen a modern személyiség és a hatvanas éveket idéző ihletettség. A kampány központi eleme egy kifejezetten erre a célra létrehozott embléma, amely minden csatornán, minden kommunikációs alkalommal megjelenik, végigvonulva az 500-as modellcsalád termékeit bevonó, egész éves ünnepségsorozaton. A jellegzetes tipográfiájú „500" felirat mellett megjelenik az „Örökifjú" szlogen, amely mindennél pontosabban határozza meg az ikonikus Fiat személyiségét és értékrendjét. Az 500-as a legkevésbé sem idejétmúlt, sőt: minden korban friss és modern, ugyanakkor nem hazudtolja meg ikonikus karakterét, és megmarad annak, ami mindig is volt: négy kerékre emelt legendának. A szlogen kiegészítéseként feltűnő „1957 óta" felirat büszkén emlékeztet az autó születési évére, még inkább felerősítve azt a tőle elvárható vitalitást és frissességet, amivel a legenda hatvanadik születésnapját ünnepli.

Websorozat mesél a mítosz történetéről
A www.500foreveryoung.fiatpress.com oldalon tekinthető meg annak az utazásnak az első epizódja, amely egy interaktív múzeumban öt különböző helyszínen mutatja be a Fiat ikonikus modelljét. Minden hónap elején új „termet" nyitunk meg, feltérképezve az 500-as pályafutásának egy-egy új korszakát. A látogatók az adott időszakra és annak társadalmára jellemző tárgyakon keresztül férhetnek hozzá a multimédiás tartalmakhoz.
A rádió például korabeli zenét játszik, a televízió pedig szintén az adott korszak műsorait és reklámjait sugározza. Az adott évek eseményeiről fotóalbumot lapozgatva értesülhetünk, a különféle dokumentumokhoz pedig egy írógépen keresztül férhetünk hozzá. A multimédiás archívum a Sajtómappa letöltése funkció segítségével érhető el. Az internetes sorozat első epizódja az 1957-1968. közötti időszakot öleli fel.
A film Dante Giacosa torinói irodájában kezdődik: itt születtek meg az autó tervei. Ez az izgalmas nyitány aztán megadja a magával ragadó történet ütemét. A márka, a város, a férfiak, a nők és az egész világ közötti kapcsolat. Ez az a fizikai és szellemi tér, ahol a Fiat 500 története elkezdődött.
Az eredeti formatervektől, a kezdeti elképzelésektől kiindulva a látogatók megismerhetik azt a varázslatos receptet, amely életre hívta az olasz dizájn hatodik évtizede újra és újra megújulni képes, alapvető értékeit mégis változatlanul megőrző mesterművét.
A látogatók az egér segítségével navigálva előhívhatják a műszaki tervrajzokat, míg a virtuális asztalon számos magazint találnak, köztük az Ilustrato Fiat legelső számát. A formatervező személyes fiókjába bepillantva történeteket és anekdotákat ismerhetünk meg, emellett a Fiat 500 makettje, valamint az autót a világ különböző pontjain bemutató képeslapok is elérhetők. Az iroda falait Giovanni Agnelli és Vittorio Valletta Mirafioriban készült fényképei díszítik. A „Fiat 500" kulcsszóra kattintva a látogatók letölthetik az olasz formatervezés ezen mesterművének leírását. A virtuális teremben található tárgyak maguk is a korabeli olasz kreativitás legkiválóbb példái: a Nizzoli-féle Lettera 22 írógéptől Zanuso Algol 11 televízióján át a Castiglioni által tervezett Arco Floss lámpáig.

Fiat 500 különkiadás a 60. évfordulón
Hatvan éves és ránctalan: a jelentős mérföldkőnél elsőként a 60. születésnapra alkotott különkiadás köszönti a Fiat 500-ast. A limitált széria Genfi Autószalonra időzített premierjével kezdetét vette az ünnepségsorozat, megerősítve az ikonikus Fiat sokoldalú személyiségét. A Fiat 500 az évek során sikeresen megőrizte egyedi személyiségét, miközben újra és újra eltérő, mindig exkluzív megjelenést öltött magára. Pontosan ez az örök ifjúság egyik titka.
Formaterve mindvégig összetéveszthetetlen maradt, és múzsaként inspirálta a művészeket és divattervezőket, akik elegáns, exkluzív és sportos értelmezésben dolgozták azt fel. Ki tudná például feledni a 2011-es „500C by Gucci" kivételes finomságú részleteit, a divatház jellegzetes zöld-piros-zöld motívumával díszített vászontetejétől a „Guccissima" szóval díszített, kéttónusú Frau bőrülésekig. Vagy ott volt a 2008-as „500 by Diesel", amely sikeresen kombinálta az automobilizmust a divattal egy kreativitásban, innovációban és lenyűgöző stíluselemekben bővelkedő terméken belül - hasonlóan a korábbi, jellegzetes fényezésű „500 Pink" modellhez.


A rózsaszín helyett a pasztellkék uralta a 2015-ös „500 Vintage '57" kiadást, amely múltidéző stílusjegyekkel - többek között bőrülésekkel - tisztelgett a nagy előd és kora előtt. Vagy vegyük a közelmúltból az „500 Riva" variánst, "A világ legkisebb jachtját", amely a Riva hajók építésénél is használatos faanyagokból készült műszerfallal (mahagóni) és intarziával (juharfa) idézte meg Olaszország szépségét.
Sorolhatnánk még, de a lényeg, hogy az 500-as minden egyes variációja lenyűgöző, csodálatos autó volt, köszönhetően az alapmodell egyedülálló személyiségének, amely minden egyes feldolgozásban érvényesül. Nem is lehetne találóbb módon megünnepelni tehát az évfordulót, mint egy limitált szériával, egy megfizethető gyűjtői példánnyal, ami tökéletesen összhangban áll a modell azon szokásával, hogy hagyományosan egymásnak ellentmondó értékeket ötvöz.
A Fiat 500 60. évfordulós különkiadásának stílusa azonnal felismerhető, köszönhetően az olyan klasszikus stíluselemek modern újraértelmezésének, mint a puha tapintású műszerfal, az orron elhelyezkedő, krómbajuszok közé zárt, múltidéző embléma, vagy a motorházfedél króm díszítése. A megrendeléseket március 9-től fogadják a Fiat márkakereskedések. Az autót az EMEA térség legnagyobb piacain forgalmazzák, összesen 560 példányban. A limitált széria minden egyes példánya eredetiség-igazolással kerül forgalomba. További részleteket és árakat a helyi sajtóoldalakon talál.
Az európai nagyközönség az „Örökifjú turnénak" köszönhetően testközelből is megismerkedhet az új limitált szériával és az 500-as történetével; a road show számos európai országban szólítja meg a Fiat régi és új rajongóit. Az 500 több limitált szériáknál: az autó nevét olyan kiemelkedő hírességekkel kötötték össze az elmúlt évek során, mint Jennifer Lopez az „500C by Gucci" volánjánál; az ikonikus Fiatról szóló videóban Pharrell Williams fülbemászó dallama, a „Happy" csendült fel, de az Oscar-díjas Paolo Sorrentino (500 Cult) és Ben Stiller (500 Corallo Red) is közösséget vállalt az autóval.


A Fiat 500 és a művészetek, a divat világa
A 2017-es évet a legkülönfélébb területekre összpontosító eseményekkel tölti meg a Fiat 500. Ahogy az „Örökifjú" szlogen is kifejezi, az 500-as az évek során újra és újra képes volt megújulni - részint művészi újraértelmezések révén, amelyek saját jogon műalkotás szintjére emelték az autót. A Genfi Autószalonnal kezdődően a legkülönfélébb forrásokból származó adományokkal ünnepli magát a Fiat 500-as.
Az 1957-ben világra jött „Kis nagy autó" közvetlenül szólítja meg az X generáció tagjait, például a márka genfi standján bemutatott videókon keresztül, amelyeket a világszerte ismert brit Cyriak Harris, akinek szürreális, pszichedelikus animációs filmjeiben lenyűgöző világok kelnek életre. Az autodidakta Cyriak a 2000-es évek elején egyszerű, animált GIF-ekkel kezdte pályáját, ma már elismert előadóművészek felkérésére készít videoklipeket. Varázslatos álomvilágot teremtő látomásai merész, erőteljes ötleteket fejeznek ki, a háromdimenziós világot úgy mutatja be mozgásban, hogy a kép síkbeliségén túllépve újszerű érzelmi reakciókat ébreszt.
Az 500-as nem csak művészi alkotásoknak szolgált múzsájául: a hatvanadik születésnapra alkotott széria kiállítási területén a „Gabsule collection Fiat 500" táskáit is felvonultatja. A Gabs által megtervezett exkluzív táskák, kézi táskák, neszesszerek és kulcstartók visszaadják az 500-as vagány természetét, ugyanakkor a modell történetét ikonikus részleteken keresztül elmesélve adóznak annak formaterve előtt.
A kollekció része az Italia Independent frissen megalkotott „Tisztelgés az 500-as évfordulója előtt" szemüvege is: a hagyományos kerek vázat a múltidéző stílus ihlette, egy modern, elegáns hangnemben újraértelmezve. Letisztult vonalak, kettős híd és kerek, lapos lencsék, a Fiat 500 jubileumi szériájának fényezését idéző színvilággal: mindez modern, vagány megjelenést kölcsönöz a szemüvegnek. Ezeket a divat kiegészítőket számos további meglepetés követi még az idén: az 500-as gondtalan vonalai, személyiségének esszenciája olyan ötleteket és projekteket hívtak életre, amelyek eredeti, élvezetes alkalmakat teremtenek az ünneplésre.

 

 

utolsó videók

összetett keresés

Keresés...

Feladó
Címzett
Keresés

Kapcsolódó képek